ŠTO JE KARLO STARČEVIĆ UOPĆE NAPRAVIO ZA GOSPIĆ OSIM ODSTRANJIVANJA UHLJEBA

Često se uoči izbora postavlja pitanje što je napravljeno za vrijeme mandata i prečesto je odgovor na takva pitanja: premalo ili ništa. Ne i u slučaju Karla Starčevića.

Iako bi neki rekli da je najveći pothvat upravo to što se riješio uhljeba i što za svoj rad nije uzeo ni kune, mi smo se ovog puta odlučili fokusirati na EU projekte koji su provedeni od 2018. Godine (prve pune godine mandata) do danas ili njihova provedba još traje. Ovog puta nećemo uzimati u obzir čak ni projekte financirane nacionalnim sredstvima, jer su veliki pothvati ostvareni upravo kroz EU projekte, što nije bio slučaj prilikom ranijeg upravljanja gradom.

Kad je riječ o razvoju infrastrukture, ističe se nekoliko prometnih projekata poput rekosntrukcije šumskih prometnica uz jezero Kruščica u vrijednosti 4 milijuna kuna te rekonstrukcija prilazne ceste do odlagališta Rakitovac u vrijednosti 1.816.000 kuna.

Osim prometa, unaprijeđena je i javna rasvjeta u Gospiću u svrhu energetske uštede, a osiguran je i najveći projekt do sada koji će znatno doprinijeti modernizaciji Gospića – projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje Grada Gospića u suradnji s Gradom Otočcem i Općinom Plitvička jezera vrijedan čak 98 milijuna kuna, od čega je 75 sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ne treba zaboraviti ni veliki projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Gospić-Lički Osik-Perušić vrijedan 215 milijuna kuna, od čega se 144 financira iz EU sredstava.

Najveći koraci napravljeni su po pitanju zbrinjavanja otpada, pa je tako Gospić dobio novo reciklažno dvorište vrijedno 4.710.000 kuna, nabavljeni su spremnici za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada u vrijednosti 2.310.000 kuna, a stigla su i dva nova komunalna vozila za odvojeno sakupljanje otpada s najmodernijom tehnologijom. Nadopuna svega toga je i projekt ”Za grad sa smiješkom” usmjeren na educiranje stanovništva o održivom gospodarenju otpadom.

Za vrijeme Starčevićevog mandata, napravljen je i niz socijalnih projekata usmjerenih na poticanje zapošljavanja i socijalnu jednakost, kao što su ”Korak prema jednakosti”, ”Zapošljavanje žena na području grada Gospića”, ”RAISE Youth” za samozapošljavanje utemeljeno na održivom agrobiznisu i ”Odškrinimo vrata zapošljavanju”.

Ni djeca nisu ostala zanemarena, pa je izgrađeno dječje igralište u Ličkom Osiku za 410.000 kuna, energetski je obnovljena OŠ Dr. Franje Tuđmana za preko 5 milijuna kuna, od čega je preko 2 milijuna sufinancirano, Uređena su dječja igrališta kroz projekt Živjeti zdravo, a socijalno ugroženi učenici svake godine zbrinuti su kroz projekt ”U zagrljaju zdrave prehrane” besplatnom prehranom u osnovnim školama.

Konačno, ako nije već bilo poznato po uređenjima djećjih igrališta, Gospić je postao i zdravije mjesto za život kroz projekte ”Živjeti zdravo”, ali i kroz uređenje šume Jasikovac u vrijednosti od gotovo 3 milijuna kuna, te kroz projekt ”Okreni list” za poticanje zdravih životnih navika financiran u potpunosti iz Europskog socijanog fonda. Uz to sve, uređeno je i 5 poučnih staza koji istovremeno doprinose zdravom načinu života, ali i turističkom sadržaju Gospića, a vrijednost projekta koji se u potpunosti financira iz EU sredstava je 3.700.000 kuna.

Ukupna vrijednost svih projekata je nešto malo više od 356 milijuna kuna, za što mislimo da samo po sebi odgovara na pitanje: što je Karlo Starčević napravio za svog mandata.

Total
2
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts