Analiza Gradskog vijeća Grada Gospića

Objavom konačnih rezultata izbora za gradsko vijeće Grada Gospića apsolutnim pobjednikom se može proglasiti Karlo Starčević i njegova lista HSP-a, u kojoj je uključena Nezavisna lista mladih i niz gospićkih poduzetnika, koji su osvojili 7 mandata. Lista je dobila povjerenje 2 691 glasača ili 42,97 posto ukupnih glasova.

S 1681 glasom ili 26,84 posto ukupnih glasova lista HDZ-a je zauzela drugo mjesto i osvojila 4 mandata dok je lista LiPO osvojila 1334 glasa ili 21,30 posto ukupnih glasova te će u vijeću participirati s 3 vijećnika. S jednim vijećnikom u radu novog gradskog vijeća sudjelovat će Domovinski pokret koji je osvojio 375 glasova ili 5,98 posto ukupnih glasova.

Novo gradsko vijeće će činiti ukupno 15 vijećnika od čega Karlo Starčević i njegova lista imaju 7 vijećnika a za većinu u vijeću im nedostaje potpora jednog vijećnika. Inače, u prošlom sazivu Karlo Starčević također nije imao većinu u Vijeću ali je uspio do kraja mandata, nakon raskola u HDZ-u, usvojiti sve bitne odluke te je tako gradsko vijeće funkcioniralo do raspuštanja.

U odnosu na prošli saziv Karlo Starčević i njegova lista su uspjeli povećati broj vijećnika dok je HDZ, očekivano, nakon niza raskola, s nekadašnjih 8 vijećnika s koalicijskim partnerima pao na 4 vijećnika. Kao što je poznato, kraj prošlog mandata vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera su dočekali upravo s 4 vijećnika jer su im 3 vijećnika prebjegla u novoosnovanu stranku LiPO koja će u novom sazivu imati upravo toliko vijećnika, dok im je predsjednik Kluba vijećnika i nekadašnji gradonačelnik Petar Krmpotić otišao živjeti u Irsku te je sa sobom ponio i vijećnički mandat.

Po prvi puta u radu gradskog vijeća neće biti predstavnika SDP-a koji nije uspio prijeći izborni prag s osvojenim 181 glasom ili 2,89 posto ukupnih glasova. Loš rezultat gospićkog SDP-a je zasigurno i rezultat raskola koji je nastao izbacivanjem najpoznatijeg gospićkog SDP-ovca Nikole Marasa nakon čega je stranka postala potpuno neprepoznatljiva. Uz SDP koji je zasigurno najveći gubitnik lokalnih izbora, u Vijeću nakon više od 20 godina neće biti ni predstavnika vječnog HDZ-ovog privjeska, HSS-a, koji je u prošlom sazivu u koaliciji s HDZ-om i HSU-om imao jednog vijećnika. Politiku HSS-a i njezinog vijećnika u prošlom mandatu obilježilo je oponiranje gradonačelniku Starčeviću te glasovanje protiv njegovih prijedloga, pokušaj rušenja proračuna bez argumenata te izazivanje krize u Vijeću što je dovelo do konačnog nestanka HSS-a s gospićke političke scene.

Ista sudbina je zadesila i gospićki HSLS koji nije imao snage niti sastaviti listu s kandidatima za Gradsko vijeće te više nema svog predstavnika. I oni su doživjeli sudbinu HDZ-a i unutarstranački raskol prije dvije godine, kada je većina članova predvođena predsjednicom gospićkog HSLS-a Sanjom Stopić napustila stranku i priključila se stranci MB365 pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Osnutkom stranke LiPO još jednom su promijenili politički dres te su se pridružili novoosnovanoj stranci Darka Milinovića čime je politički prestao postojati i HSLS na gospićkoj političkoj sceni.

Nakon drugog kruga izbora za Župana ličko-senjskog u kojemu se očekuje poraz kandidata stranke LiPO Darka Milinovića i neuspjeh te stranke na gradskim i općinskim izborima u cijeloj županiji, sudbina stranke LiPO je najblaže rečeno neizvjesna te će vjerojatno, također, vrlo brzo nestati s političke scene Ličko-senjske županije. Tri vijećnika u opoziciji u Gradskom vijeću Grada Gospića u narednom mandatu su, nakon velikih najava osvajanja vlasti, postala potpuno nebitna za političke
procese.

Na gospićkoj političkoj sceni trenutno su ostale samo dvije stabilne i jake političke opcije, HSP i HDZ, od kojih HSP bilježi konstantni rast u posljednjih deset godina, a HDZ pad te je u tom periodu prošao put od najjače političke opcije s podrškom od 70 posto do stranke s podrškom od 20-ak posto Gospićana.

Total
4
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts