Nema lockdowna prije Uskrsa?

EPIDEMIOLOŠKA situacija u Hrvatskoj se ponovno pogoršava. Bilježi se otprilike 1.000 novozaraženih svakim danom, a raste i broj hospitaliziranih, odnosno na bolničkom liječenju su 1.033 osobe.

Stoga su kako prenosi Index.hr već održani sastanci vezani uz ponovno osposobljavanje privremene bolnice u Arena centru. “S popravljanjem epidemiološke situacije Arena je stavljena u mirovanje. Sada se moramo pripremiti i vidjeti koliko je vremena potrebno da ju se stavi u funkciju”, rekao je Zovak.

Ipak, kako doznaje Index.hr, stožer ipak ne razmišlja o novom lockdownu pred Uskrs. Umjesto toga, cilj je postrožiti kontrole na lokalnim razinama i na taj način smanjiti daljnje širenje zaraze. “Opcija nam nije uvesti zabranu napuštanja mjesta prebivališta niti zatvoriti ugostitelje, ali moramo postrožiti kontrole jer se ljudi ne pridržavaju mjera.”, rekao je dobro upućeni izvor, a o propusnicama nije bilo niti govora.

S druge strane, Njemačka koja je početkom ožujka također započela s ublažavanjem ograničenja ipak planira nova ograničenja za vrijeme uskšnjih praznika.

Njemački građani bi prema sporazumu trebali ostati kod kuće pet dana, počevši od 1. travnja pri čemu bi u što većoj mjeri trebali izbjegavati fizičke kontakte. No, sporazumom nije predviđeno zatvaranje svih trgovina, uključujući supermarkete, što je tražila Merkel, prenosi Poslovni.hr.

Tijekom blagdana bit će, međutim zabranjena velika blagdanska okupljanja koja će biti ograničena na dva domaćinstva ili do pet ljudi, a vlada će od crkava tražiti da uskrsne službe organiziraju virtualno.

Kad je riječ o cjepivima, i dalje su u tijeku intenzivna istraživanja AstraZeneca cjepiva zbog mogućih nuspojava. Ono što ulijeva povjerenje je da nitko cijepljen nije umro od covida, a cjepiva se pokazuju većinom učinkovita i za druge sojeve, primarno britanski, ali ipak nešto manje za južnoafrički i brazilski soj.

U Hrvatskoj je uglavnom završena prva faza cijepljenja, ona koja se odnosi na masovno cijepljenje zdravstvenih djelatnika te vulnerabilnih skupina, korisnika domova za starije i nemoćne te osoba koje brinu o njima, a sada se čeka zeleno svjetlo da u tu skupinu uđu djelatnici iz sustava obrazovanja te zaposlenici iz sektora turizma, navodi Poslovni.hr.

Total
1
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts