KARLO STARČEVIĆ – JEDINI I JEDINSTVEN U DRŽAVI, GRADONAČELNIK KOJI OBEĆAVA MALO A ISPUNI PUNO

Koliko su rada i energije u protekle četiri godine uložili gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i njegova zamjenica Kristina Prša, dakako uz pomoć  suradnika, znaju samo oni – mi vidimo rezultate koji su vrlo dobri. Za ocjenu odličan treba im još jedan mandat kako bi zaokružili listu započetih kao i novih projekata koje namjeravaju pokrenuti i realizirati. Pogledajmo Starčevićev i Milinovićev mandat: stvar je vrlo jednostavna, vidljiva i iz “špijunskog satelita”, Starčevićev mandat bio je veliki dobitak za Gospić, dok je Milinovićev mandat župana bio veliki gubitak za županiju. Od obećanja se ne živi, ali realizirana obećanja su ono što se od političara očekuje. Starčeviću pohvale za mandat, Milinoviću jednostavno treba “zahvaliti na pažnji”, izabrati Danijela Tušaka na mjesto župana i to bi bio pun politički pogodak. Nema tu puno filozofije, činjenice su svete, tumačenja su proizvoljna. Ta predizborna obećanja i tumačenja koja slušamo ovih dana, uglavnom su neistinita, zlonamjerna i zavidna, promatrana zamućenom i zapjenjenom partijskom dioptrijom, koja je, posljednjih 20-ak godina to zorno pokazuju i dokazuju – bila veliki promašaj. 

Evo tek nekih projekata koje je realizirao aktualni i budući gradonačelnik: 

– Izvukli su Gospić iz debelog minusa od 23,5 milijuna kuna, koji im je ostavio Krmpotićev odnosno Milinovićev mandat. Preuzeli su 2017. proračun od cca 60 milijuna kuna, danas on iznosi 120 milijuna kuna. Nema više kumova, nepotizma i lopovluka, nema rastrošnosti, zastrašivanja i ucjena. Pojedine stavke ranije su plaćane i do 3 milijuna kuna, da bi ih Starčevićev mandat doveo i relne (poštene!) okvire cca 500.000 kuna.

– Rasprodali su vozni park koji je služio isključivo u privatne svrhe, čak za nekih 300% (!) povećana je učinkovitost gradske uprave. Nema više stranačko-partijskih iskaznica i pogodnosti, nema više mobinga ili terora nad zaposlenicima. Politika je izbačena iz gradske uprave. Službenici ne odlaze više prisilno na stranačke skupove, osim onih koji to žele, ali samo u slobodno vrijeme!

– Danas je proračun Grada stabilan, unatoč nebulozama koje šire protukandidati, Starčević bi rekao – znanstvene neznalice, koji bi htjeli postati gradonačelnici a nisu dorasli voditi dvočlano domaćinstvo…

– Kroz razne projekte u protekle četiri godine povučeno je 350 milijuna kuna iz EU fondova: socijalna politika napravila je snažan iskorak, božićnice i uskrsnice nezaposlenima i umirovljenicima redovita je Starčevićeva praksa. Cijena vrtića smanjena je u prosjeku za oko 60%, tu su i stipendije studentima i učenicima, no primjer sui generis čine stipendije koje gradonačelnik daje iz svog džepa! Učenicima kupuju školski pribor, plaćaju prijevoz čak i za srednjoškolce koji su pod ingerencijom Županije. Naknada za novorođeno dijete povećana je 200%, smanjen je komunalni doprinos za mlade i prvu nekretninu na zakonski minimum – 1 kn. 

– Prije četiri godine javna rasvjeta bila je privilegij, dok danas rasvjetna tijela postoje pred gotovo 98% domaćinstava. U tijeku je postavljanje LED štedne rasvjete koja košta 4,5 milijuna kuna. Izgrađeno je 18 km vodovoda najpotrebnijima kako bi  se ljudima olakšao život na selu. O tome do Starčevićevog mandata nitko nije vodio računa. 

– U Ličkom Osiku izgrađen je dio nogostupa, Trg žrtava Široke Kule i energetski je obnovljena škole što je stajalo preko 7,5 milijuna kuna. Završena je ENERGANA i to Starčevićevom velikom zaslugom, sa ukupnom investicijom preko 24 milijuna eura i do sada zapošljava 15-ak radnika. 

– Na bivšem kompleksu PPK Velebit već radi tvrtka PLASTRUKTOR i zapošljava  20-ak radnika, dok pripreme vrši tvrtka KOMARNA za proizvodnju tjestenine. Ponovno je doveden HAK u Gospić, izvršena je zamjena zemljišta, dio i dokupljen, izdane su dozvole i projekt je nakon pola godine pred završetkom. Zapošljavat će 20-ak djelatnika. 

– Završio je javni natječaj za dosadašnji najveći projekt u Gospiću a to je širokopojasni internet – u visini od 99 milijuna kuna i uskoro počinju radovi. Potpisan je ugovor za reciklažno dvorište u visini od 4,7 milijuna kuna, gdje radovi počlnju ovih dana, kao i ugovor za nabavku vozila za odvoz smeća u visini od 2,3 milijuna kuna.

– Izgrađena je kanalizacija u Budačkoj i Poljarskoj ulici, Budačka ulica je ponovno uređena i taj projekt je koštao preko 7 milijuna kuna – bez asfaltiranja. 

– Izgrađen je spomenik hrvatskim braniteljima na Ljubovu nakon 10 godina laži i obećanja, spomenik stradalima u Bilaju nakon 37 godina i nakon 75 godina grobnicu žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća, nedavno je nakon 29 godina Teslin spomenik opet u Gospiću! Povratkom Tesle u Gospić skinuta je jedna tužna i ružna hipoteka s Grada Gospića, a taj čin bio je politički mudar i nadasve – ljudski korektan prema veličini genija iz Smiljana! 

Planovi i projekti za sljedeći mandat

   – Gradi se dvorana za borilačke vještine, atletska staza, u projektnoj fazi je vodoopskrba iz Divosela i rješava se vodoopskrba Gospića za sljedećih 50 godina, gradonačelnik sa svojim zamjenicima i suradnicima ima projekt AGLOMERACIJE, odvodnje iz Perušića i Ličkog Osika, kao i dijela prigradskih naselja – u visini od preko 300 milijuna kuna. Završava javni natječaj za vodovod Široka Kula i Ostrovica, kao i vodovod u Vrepcu i Pavlovcu. Tu je i idejni projekt Olimpijskog centra Gospić. 

Evo riječi Karla Starčevića:” Pokazali smo kako se Grad vodi s ljubavlju a ne radi osobnog interesa. Kao gradonačelnik nisam uzeo niti jedne lipe iz gradskog proračuna. Nisam primao plaću, nisam vozio službeni automobil, nisam koristio službeni telefon, nisam koristio bankovne kartice. SAv novac preusmjerio sam potrebitima i onima koji su naša budućnost a to su naši mladi. Da je tako bilo ranije moji današnji protukandidati ne bi morali konobariti. Moji zamjenici također su se odrekli dnevnica i putnih troškova. Međutim, što bi u ovim situacijama napravili moji protukandidati? Želim poslati poruku biračima – očekujem pobjedu u prvom krugu, očekujem novog župana koji bi se trebao zvati Danijel Tušak, jer samo on ima predispozicije i dokazane sposobnosti – izvesti Županiju iz mulja u koji ju je uveo današnji župan Darko Milinović. 

Što će biti naš prvi zadatak nakon pobjede na izborima?

To će biti odlazak u Zagreb sa novim županom Tušakom, gdje ćemo izložiti Vladi RH plan razvoja Gospića, Like i Županije, kojega imamo mi i nitko više u RH. Želimo odmah početi sa strateškim razvojem i projektima poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, proizvodnje medicinske i vojne opreme. To će zaustaviti odlazak mladih i pospješiti povratak onih koji bi se rado vratili. Želimo uvesti napredne tehnologije koje će povećati razinu obrazovanja i standarda građana. Prvi sam u RH prije 20-ak godina pisao o uzrocima demografskog sloma u RH, dok su neki drugi lamentirali o posljedicama. 

Zato dragi sugrađani, iziđite na izbore, ukažite nam povjerenje kako bi nastavili pozitivan gospodarski, društveni i politički trend, kako bi završili započete projekte i učvrstili temelje za bolje sutra. Najvažnije od svega, kako bi izgradili toliko Gospiću potrebno zajedništvo u različitosti. Kao i dosad, i dalje ću raditi u interesu građana a ne u svojem osobnom interesu, što sam na razne načine i dokazao. Projekti Gospića i Županije bit će mi prvenstveni cilj. Spreman sam donijeti još snažniju socijalnu politiku: radit ću i dalje na privlačenju novih investicija. Bit ću i dalje kao i dosad SVOJ a ne tuđi potrčko. Dragi sugrađani, idemo s vama u pobjedu, jer mi smo jedini u koaliciji s narodom. Oslobodite se straha i prihvatite odgovornost. Završit ću riječima Ante Starčevića – Tko nije svoj taj je tuđi, tko je tuđi, taj je ničiji.”

Autor ovog teksta utemeljenog na činjenicama i neporecivim argumentima o jednom uspješnom mandatu i u iščekivanju drugog mandata, završava naslovom jedne pjesme najhrvatskijeg hrvatskog književnika Augusta Šenoe – BUDI SVOJ.

                                                                                           Mirko Kalanj

Total
3
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts