Govor gradonačelnika: Karlo Starčević jedini koji je prikazao stvarnu sliku Gospića i Like

Gradonačelnik Karlo Starčević održao je uvodni govor na otvorenju manifestacije „Jesen u Lici.“ Na samom početku izlaganja srdačno je pozdravio sve prisutne, a posebno izlagače te im se zahvalio na dolasku. U svojem govoru, Starčević je detektirao stvarno stanje Gospića i Like, kako u gospodarstvu, tako i u poljoprivredi. Prikazao je sve probleme koji se događaju s nesretnim poticajem u poljoprivredi koji potiče sve osim onih koji rade, detektirao je i potrošnju novca iz poticaja kao i stanje u poljoprivredi te demografski slom grada Gospića, Like a gotovo i RH. Govor gradonačelnika prenosimo u cijelosti:

   „Gotovo prije četvrt stoljeća, pomalo skromno i sramežljivo započela je manifestacija „Jesen u Lici“. Danas,manifestacija „Jesen u Lici“ postala je središnja manifestacija Grada i Županije, koja promovira vrijednosti Gospića i Like i koju su prepoznali mnogi štovatelji naše gastronomske i tradicijske kulture. Zbog toga je Gospiću ovo doba godine postao nezaobilazno odredište za sve one koji vole Liku, koji prepoznavaju njenu ljepotu i bogatstvo, ali i za one koji je žele malo bolje upoznati. Osim svojim izlagačima, „Jesen u Lici“je otvorila svoja vrata izlagačima i iz drugih krajeva Hrvatske pa i šire, zbog čega je dobila čak i međunarodni karakter.

Osim što nam je ova manifestacija pomogla da bolje osvijestimo vlastitu baštinu, ona je uspjela ostvariti i svoj drugi, isto tako bitan cilj, a to je potaknuti i ohrabriti mlade ljude – izlagače, da se počnu baviti poljoprivredom i pokazati da se od vlastitog rada može pristojno i u Lici živjeti.

Ovo naglašavam samo iz razloga, zato jer znamo da poljoprivreda za većinu danas registriranih OPG-a u RH, još uvijek predstavlja dopunski, međutim ne i glavni izvor prihoda, ali to pokušavamo stubokom i to vrlo uspješno mijenjati. Svima koji se odluče za takav korak Grad Gospić će otvoriti vrata i zdušno im pomoći, a nadam se da će to prepoznati i resorno ministarstvo Vlade RH. No, za to prije svega treba vratiti povjerenje u konkurentnost hrvatske poljoprivrede na tržištu kroz korijenite promjene u hrvatskoj poljoprivrednoj politici, pod kojom podrazumijevamo odnos države prema poljoprivrednoj proizvodnji kao i održivosti ruralnih prostora. Kontrola i upravljanje prostorom bi nam trebala biti preokupacija, ali nažalost još nije. Briga o strategiji države i strateškoj proizvodnji na rubnim prostorima RH bi se trebala drastično promijeniti i poboljšati. Da bi se to ostvarilo,HITNO I NEODGODIVO treba mijenjati neodrživi ZAKON O POLJOPRIVREDNOM POTICAJU koji je kao takav neodrživ a u najmanju ruku je, nemoralan. Već duže vrijeme u razgovorima na široj platformi slušamo primjedbe i zahtjeve da se napiše NOVI „Zakon o poticaju“ koji će poticati proizvodnju u pravom smislu a ne deklarativno. Pitamo se koji je razlog da se ne uvede poticaj po jedinici mjere proizvedenoga: komad, litra, kilogram, i to sad i odmah. Svake godine imamo sve više poticajnih sredstava a sve manje obrađenog zemljišta i sve manje proizvedene hrane. Danas RH proizvodi hrane za manje od milijun stanovnika, a milijuni hektara oranica su zarasli u šikare ili pretvoreni u poticajne pašnjake. Javnost javno govori da je POTICAJ glavni uzrok bahatosti i nereda u Lici a mi ništa ne želimo ili možda ne možemo promijeniti. Nije li ovo trebalo biti već odavno zvono za uzbunu?!

Poštovana gospodo, potičemo u milijunskoj vrijednosti one koji ne proizvode, moram naglasiti, ništa , (i ove godine potičemo nekoga u Lici kao i u cijeloj Hrvatskoj, sa stotinama milijuna kuna, milijardama, – zamislite koliko bi to moglo biti tvornica što profiteri trpaju u privatne džepove), a ovakve marljive i vrijedne ljude kao naše izlagače stavili smo na marginu jer oni navodno, po nekim kriterijima ne ispunjavaju uvjete. Koji su to kriterij, koji su to standardi? Ovakvi standardi i ovakvi zakoni su gospodo neodrživi, vode nas u ponor i kao rezultat takvih zakona je masovno iseljavanje i demografsko – gospodarski slom države.

Ovaj poticajni zakon uz neusklađeno školstvo je jedan od uzroka demografske pustoši u državi, a to se vidi iz zadnjeg popisa stanovništva. Lika je tu nažalost u samome vrhu. Nas gospodo doista nema pa se svakodnevno pitamo zašto su branitelji ginuli ako moramo ove naše prostore prepustiti nekome drugom.

Napose, svi ovi vrijedni ljudi – izlagači koji su danas ovdje sa nama, najbolji su primjer da se može, i da Gospić i Lika trebaju puno više doprinijeti, kako kvaliteti hrvatske poljoprivrede, proizvodnji hrane ali isto tako i kvaliteti hrvatskog turizma i razvoja gospodarstva uopće. Život i rad na selu može ponuditi perspektivu i sigurnost, ali samo ako krenemo prema tim ljudima poticajno a ne represivno.

Zbog toga, još jednom želim zahvaliti svim našim vrijednim Ličkim izlagačima koji su nositelji ove manifestacije, a posebno  zahvaljujem našim gostima  – izlagačima što su i u ovim teškim vremenima danas sa nama u Gospiću.

Drago mi je što je službeni Zagrebi danas sa nama, da je prepoznao ovu vrijednu manifestaciju i uveličao je svojom nazočnošću te se duboko nadam da će se odnos prema Lici ali i drugim rubnim područjima RH ubuduće stubokom promijeniti. Ako se nastavi, ne daj Bog nebriga za Liku i ličke prostore,  pitanje je što će od nje ostati – da li lovište ili možda jedina ZELENA PUSTINJA U EUROPI.  Ostavljam vama dragi sugrađani na promišljanje.

Sada bih naravno zahvalio i svima onima koji su, kako danas, tako i svih ovih godinapružili svoj doprinos kako bi  ova manifestacija  „Jesen u Lici“ i dalje bila ponos naše Županije i Grada Gospića. Svim posjetiteljima zaželio bih da se tijekom ova tri dana osjećaju ugodno u našem gradu, uživaju u ličkim delicijama…. da ponesu jedinstven doživljaj Gospića i Like, i pozvao ih na ponovni susret za godinu dana.”

Total
0
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Related Posts