Stižu nove osobne – evo što se mijenja

07.04.2016., Zagreb – Osobna iskaznica. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Nove osobne iskaznice će uz novi izgled sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju. Prema Uredbi EU, iskaznice će imati i dvoslovne oznake države koja izdaje iskaznicu u plavom pravokutniku i okruženu s 12 žutih zvjezdica, prenosi Index.hr.

Osobne će kao i do sada vrijediti 5 godina, osim za starije od 70 (prethodna granica 65) kojima će iznimno vrijediti 40 godina.

Nove osobne iskaznice služit će i kao zdravstvene iskaznice, jer će se na poleđini nalaziti i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Ono što je možda nekima najvažnije, nove osobne iskaznice praktično će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, naglašavali su iz MUP-a.

Index navodi i kako se uvodi i mogućnost korištenja e-osobne na mobitelima. Kako su objasnili iz vlade, građani će nakon što podignu novu osobnu, na portalu www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu.

Novi Zakon na snagu stupa 2. kolovoza, a rok za postupno ukidanje osobnih koje ne udovoljavaju novim kriterijima postavljen je na deset godina.

Foto: Poslovni.hr

Total
0
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts