Stanje s koronavirusom u Hrvatskoj

Liječnica iz HALMED-a otkriva koje su u Hrvatskoj zabilježene nuspojave cjepiva AstraZeneca

Nakon što je sve više zemalja obustavilo cijepljenje AstraZenecom, pojavila su se opravdana pitanja je li potrebno i u Hrvatskoj obustaviti cijepljenje.

“U Hrvatskoj nije prijavljen nijedan tromboembolijski slučaj, sve ove pojave su vezane uz primjenu cjepiva AstraZenece u drugim zemljama EU.” – Izjavila je Jelena Krajačić-Bucić za N1. Dodala je kako je do sada zaprimljeno nešto više od 350 nuspojava koje su u 90% slučajeva blage naravi. Odnose se na glavobolju, zimicu, umor, bol na mjestu primjene, bol u mišićima, zglobovima, povišenu temperaturu, a 10% slučajeva su nešto malo veće nuspojave koje se odnose primarno na alergijske reakcije.

“Preporuka EMA-e je da se cjepivo i dalje može primjenjivati bez opasnosti od rizika od razvoja takvih nuspojava.” – objašnjava Krjačić-Bucić.

Sve veći broj zaraženih britanskim sojem

Epidemiologinja Iva Pem Novosel za podnevni Dnevnik HTV-a izjavila je kako je u Hrvatskoj ponovno prisutno povećanje broja oboljelih, od čega je oko polovina bila tzv. britanska varijanta koronavirusa što upućuje na povećanje udjela tog soja u populaciji, zbog čega je potreban dodatan oprez. Podsjetimo, jučer je zabilježen 561 novi slučaj, a u dva prethodna dana 823 nova slučaja po danu.

Epidemiologinja objašnjava ove brojke time da su se ljudi željni druženja, opustili. Komentirala je i situaciju s cijepljenjem te navela da svako smanjenje doza usporava plan, ali da se očekuje još 180.000 doza do kraja ožujka.

U Hrvatsku stigla dokumentacija za Sputnik V

Hrvatska se još prije nešto više od mjesec dana počela okretati alternativnim izvorima cjepiva, prije svega Rusiji i njihovom Sputniku V. Kako doznaje Index, Rusi su Hrvatskoj poslali dokumentaciju za Sputnik V. Dokumentacija je zaprimljena i vlada će je sutra proslijediti HALMED-u. Nakon evaluacije postat će jasno hoće li Hrvatska ići u interventni uvoz Sputnika V. Prema Zakonu o lijekovima, HALMED može dati suglasnost za uvoz neodobrenog cjepiva ako se radi o medicinski opravdanoj potrebi, radi zaštite zdravlja ljudi, na što Hrvatska naročito zbog poteškoća u nabavi ostalih cjepiva, trenutno možda računa.

Kako će izgledati turizam ove godine?

MINISTRICA turizma i sporta Nikolina Brnjac u intervjuu za Novi list je govorila o tome što očekuje od ove turističke godine. Saznaje se kako su u tijeku razgovori s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo o tome da turistički djelatnici budu prioritet za cijepljenje, i to čim završi cijepljenje prve i druge prioritetne skupine.

U Ministarstvu iščekuju 17. ožujka kad će biti poznato više detalja o COVID putovnicama, za koje se smatra da neće ograničiti slobodu kretanja, nego ubrzati protočnost na granicama.

Brnjac se oglasila i o tome koji gosti se najviše očekuju ove godine: “U prvom redu računamo na domaće goste, koje smatramo pokretačem cjelogodišnjeg turizma i koji su i zimus pokazali da su željni putovanja. Hrvatska je i ove godine poželjna autodestinacija. Sukladno s time, očekujemo goste s naših već tradicionalnih autotržišta poput Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke, Poljske…”

Epidemiološka situacija svakako ostaje ključ ove sezone, a očekuje se last minute potražnja.

Total
3
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts