Problemi s AstraZeneca cjepivom

Već deset zemalja obustavilo je cijepljenje s cjepivom AstraZeneca, kojeg je Hrvatska naručila u najvećoj količini. Odluka je to provedena u vidu iznenadnih nuspojava kod određenih serija cjepiva. U pojedinim zemljama zabilježeni su slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka te nekoliko smrtnih slučajeva, zbog čega su Danaska, Norveška i Island privremeno obustavili cijepljenje, dok su Italija i Austrija prestale s korištenjem određenih serija cjepiva – ABV5300 i ABV2856, prenosi Index.hr, a tim zemljama pridružile su se još i Estonija, Latvija, Litva, Luksemburg te Tajland.

Osim samih problema s nuspojava, Index saznaje i kako su prisutni problemi u opskrbi s cjepivom AstraZeneca, a u Europsku uniju isporučeno je svega trećina doza od ugovorne obveze, a smanjene su prognoze i za buduću opskrbu. Ovakva situacija uvelike remeti planove za visoku procijepljenost stanovništva u Europskoj uniji i mogla bi znatno utjecati na brojne aspekte života u narednom periodu.

Što se Hrvatske tiče, Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za N1 je izjavila kako Hrvatska ne razmišlja o obustavi cijepljenja te kako sporne serije nisu prisutne u Hrvatskoj, prenosi Poslovni.hr.

Mi ćemo postupati po potvrdi. Mi tu seriju cjepiva nemamo, a utrošili smo oko 80 posto pristiglih doza AstraZenece, i sve je prošlo bez posljedica”, rekla je Marija Bubaš.

Podsjetimo, prije mjesec dana u Hrvatskoj, pa tako i u Gospiću se nastavilo cijepljenje AstraZeneca cjepivom, a cijepljene su osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici unatoč sumnjama o manjku učinkovitosti kod starije populacije.

Total
1
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts