Pri kraju izgradnja Kosturnice

Ulaskom partizana u Gospić, 4.travnja 1945.godine, započeo je zločin nad nedužnim civilima koji je trajao do jeseni iste godine. U tom razdoblju ubijene su tisuće civila na različitim lokacijama a tek rijetke su u vrijeme sadašnje države istražene. Do sada su na različitim lokacijama, u Gospiću i okolici,ekshumirana 103 posmrtna ostatka koja još uvijek nalaze na Institutu za sudsku   medicinu u Zagrebu  a koja bi uskoro trebala biti i dostojno sahranjena u zajedničku grobnicu. Naime,zahvaljujući Gradu Gospiću,krajem prošle godine započela je izgradnja grobnice,kosturnice, na gradskom groblju Sv.Marije Magdalene prema arhitektonskom rješenju Ivane Čorak Bakarić i Josipe Šporčić.Sredstva u iznosu od 500 tisuća kuna osigurao je Grad Gospić a radove je izvela gradska komunalna tvrtka Komunalac  Gospić d.o.o. koja upravlja gradskim grobljima.

Gradonačelnik Karlo Starčević i njegova zamjenica Kristina Prša održali su radni sastanak s ravnateljicom Uprave za zatočene i nestale u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivonom Paltrinieri na kojemu su usuglasili daljnje korake kako bi žrtve konačno bile dostojno ukopane. Nakon radnog sastanka zajednički su obišli buduću zajedničku grobnicu čija je izgradnja,prema riječima direktora Komunalca Gospić d.o.o. Milana Mataije ,u najvećem dijelu završena te predstoji postavljanje spomen obilježja i uređenje zelenila.

Izgradnjom kosturnice stvoreni su uvjeti za daljnje istraživanje potencijalnih lokaliteta za koja se pretpostavlja da su mjesta masovnih grobnica a prije svega za istraživanje lokaliteta između gradskog groblja i stadiona koja će izvršiti Uprava za zatočene i nestale. U izgrađenu grobnicu moći će se ukopati 1 600 posmrtnih ostataka žrtava poraća drugog svjetskog rata.

Total
0
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts