Novo istraživanje: Sigurniji oni koji su već preboljeli koronavirus i cijepe se jednom dozom

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine upućuju na to da podjednaka ili čak bolja zaštita uočena kod osoba koje su već preboljele COVID-19 i nakon toga se cijepili samo jednom dozom Pfizer/BioNTech ili Moderna cjepiva, u odnosu na one koji prime dvije doze cjepiva, prenosi RTL.hr.

Istraživanje je provedeno na 110 sudionika, a pri opetovanom uzimanju uzoraka, utvrđeno je da su u danima nakon prve doze cjepiva razine antitijela kod onih koji su preboljeli zarazu koronavirusom bile 10 do 45 puta veće nego kod onih koji nisu bili zaraženi koronavirusom prije cijepljenja.

Istraživanje dalje sugerira da druga doza cjepiva ima samo ograničenu korist kod osoba koje su već preboljele koronavirus jer ne dolazi do značajnog daljnjeg porasta antitijela.

Što se tiče nuspojava, nisu uočene ozbiljne nuspojave koje bi vodile u hospitalizaciju, a blage do umjerene nuspojave poput slabosti, glavobolja, groznice i vrućice, mišićnih bolova  i bolova u zglobovima češće su bile prisutne kod osoba koje su već imale razvijen imunitet prije cijepljenja.

Total
1
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts