Nove mjere mogle bi početi već od vikenda – slijedi postepeno popuštanje

“Razgovori idu u smjeru kretanja s popuštanjem mjera u određenim sektorima. Prvo idu odluke, a onda će ići epidemiološke preporuke. Neke odluke donijet će se već ovu srijedu pa bi se eventualno s mjerama krenulo već ovaj vikend, što je ranije od planiranog”, rekla je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a, gostujući u emisiji Studio 4.

Što se tiče konkretnih mjera, jedna od njih mogla bi biti rad ugostiteljskih objekata do 23h, a postepeno se ide prema tome da se otvore i zatvoreni dijelovi, a ne samo terase, uz prikladne epidemiološke mjere.

Počela su testna okupljanja cijepljenih i onih koji su prebolili koronu kao pilot-projekt za buduće mjere, pri čemu nisu zabilježeni novozaraženi što daje optimizam za budućnost.

Ipak, o ukidanju maski još se ne razmišlja navodi Kurečić Filipović. S druge strane, epidemiolog Branko Kolarić navodi kako bi bez maski mogli biti već u srpnju, prenosi Index.hr.

“Obvezno nošenje maski u zatvorenom prostoru moglo bi biti ukinuto kada Hrvatska postigne 30 do 40 posto cijepljenih drugom dozom i više od 50 posto cijepljenih prvom dozom. To bi moglo biti u srpnju, a povezano je i s izdavanjem certifikata jer bi se tako mogao kontrolirati status cijepljenih”, rekao je Kolarić. 

Konačno, interes za cijepljenjem ne posustaje, ali opet se javlja kašnjenje doza pa ovaj tjedan nije dobiveno predviđenih 118 tisuća doza AstraZenece. Unatoč tome, očekuje se dobro ljeto, a sve naznake upućuju na to da treći val završava, slažu se i Kurečić Filipović i Kolarić.

Total
0
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts