Hrvatska može uvesti euro najranije 2023.

“Hoće li Hrvatska ući u eurozonu 1. siječnja 2023. ili godinu ili dvije kasnije, ovisi o tome kada ćemo ispuniti nominalne kriterije konvergencije”, izjavio je guverner Boris Vujčić podsjetivši da je Hrvatska prošlog ljeta ušla u Europski tečajni mehanizam II (ERMII), prenosi Poslovni.hr.

Ti nominalni kriteriji odnose se na stabilan tečaj, stabilne kamatne stope, deficit proračuna i razinu javnog duga.

Guverner Vujčić u obraćanju se osvrnuo na strahove građana kako će uvođenjem eura doći do pada standarda zbog porasta cijena, i napomenuo kako to nije utemeljen strah jer su u zemljama koje su uvele euro u godini uvođenja cijene u prosjeku porasle samo 0,23 postotna boda.

Ipak, istraživanja iz drugih zemalja pokazuju kako će Hrvatska ipak osjetiti uvođenje eura, barem što se proračuna tiče – uvođenje bi nas trebalo koštati 1,8 milijardi kuna, navodi Poslovni dnevnik. Zamjena bankomata zbog drukčijeg formata novčanica eura, prilagodba softvera na POS uređajima, uništavanje novčanica kune, preračunavanje cijena dionica i obveznica – tek su mali dio tehničkih prilagodbi u financijskom sustavu koje će zahtijevati uvođenje eura, a na primjerima drugih članica obično iznose 0,5% BDP-a.

Najviše bi od uvođenja mogli profitirati izvoznici, a ministar Ćorć naglašava kako je riječ o sredstvu za razvoj, a ne cilju samom po sebi.

Total
3
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts