Gradonačelnik i zamjenica obišli bivši PPK Velebit

Gradonačelnik Karlo Starčević i zamjenica Kristina Prša sa suradnicima su  obišli  nekadašnji industrijski kompleks bivšeg PPK Velebit-a u Bilajskoj ulici. Desetljećima su Gospićani promatrali devastaciju silosa i skladišnih prostora koji su počeli u vrijeme privatizacije gdje su se protekla desetljeća pojavljivali razni „ulagači“ koji su najavljivali pokretanje proizvodnje različitih programa a koji su redom završavali na isti način, upisom tereta u gruntovnici kao jamstvo za povrat  dobivenih kredita koji naravno nisu nikada vraćani niti su ulagači imali namjeru pogone staviti u funkciju. Priča o privatizaciji PPK Velebita jedno vrijeme je punila i novinske stupce, naravno u negativnom smislu, a sve je završilo stečajem, otpuštanjem svih radnika i prodajom imovine. Sve do nedavno kada se gradonačelnik Starčević uključio u pregovore s predstavnicima HBOR-a te pronašao nove investitore.

Danas, niti godinu dana od dolaska poduzetnika Josipa Šinceka iz Varaždina, potpuno drugačija slika, na silosu je izmijenjena sva stolarija, očišćeni prostori, uređen okoliš te su skladišni prostori stavljeni u funkciju. O dosadašnjim aktivnostima i planovima u narednom periodu gradonačelnika i njegove suradnike su upoznali vlasnici tvrtke Plastruktor, Varaždinci Josip i Monika Šincek koji se u poduzetnički vodama nalaze već 20-ak godina. Tvrtka trenutno zapošljava 12 radnika a završetkom investicijskog ciklusa taj broj bi se trebao povećati na 30 zaposlenih. Glavni segment poslovanja odnosi se na proizvodnju burobrana i bukobrana te mobilnih kuća od recikliranih materijala za što su supružnici Šincek, na najstarijem europskom sajmu inovacija u Nurnbergu, osvojili zlatno odličje u kategoriji, posebnu nagradu organizatora sajma te Grand Prix europske asocijacije inovatora. Prva mobilna kuća je nedavno isporučena iz Gospića u Petrinju, kao donacija za obitelj koja je ostala bez smještaja zbog potresa. Poduzetnici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s gradonačelnikom i stručnim službama koji su im cijelo vrijeme bili na raspolaganju.

Osim ove investicije u drugom dijelu kompleksa, uz Bilajsku ulicu, poduzetnik  iz Splita Sandro Babić, vlasnik tvrtke Komarna, ulaže u prehrambenu industriju, pogon za proizvodnju tjestenine koji bi trebao zaživjeti već za dva mjeseca. Svi radovi se odvijaju prema očekivanoj dinamici a prema riječima vlasnika uskoro će se na policama trgovačkih lanaca naći i prve tortilje proizvedene u Gospiću.

Pokretanjem ova dva projekta nekadašnji kompleks PPK Velebita bit će nakon 30 godina opet u funkciji, a ako se ostvare svi planovi Josipa Šinceka Gospićani bi mogli uskoro dobiti i novi ugostiteljsko-turistički sadržaj na vrhu silosa koji će zasigurno biti atrakcija.

Primjer je ovo vrlo dobre prakse privlačenja investitora, a u Gradu Gospiću, ističe gradonačelnik Starčević, tek će se otvoriti nova radna mjesta u proizvodnji kad se oba pogona u potpunosti stave u funkciju i bit će to smjer na kojemu će Grad Gospić u narednom razdoblju inzistirati jer, kako ističe Starčević, otvaranje radnih mjesta u proizvodnji jedini je održiv način demografske obnove.

Total
0
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Related Posts