Govor gradonačelnika Starčevića na otvorenju manifestacije “Jesen u Lici”

Gradonačelnik Karlo Starčević održao je uvodni govor na otvorenju manifestacije “Jesen u Lici”. U svom govoru, Starčević je istaknuo kako je ova manifestacija započela pomalo sramežljivo i s određenom dozom straha sumnje i nepovjerenja, dok danas je postala središnja manifestacija Grada i Županije. koja promovira vrijednosti Gospića i Like i koju su prepoznali mnogi štovatelji naše tradicijske kulture. Prenosimo govor u cijelosti.

„Gotovo prije četvrt stoljeća, skromno i pomalo sramežljivo započela je manifestacija „Jesen u Lici“ sa određenom dozom straha sumnje i nepovjerenja. Danas, manifestacija „Jesen u Lici“ postala je središnja manifestacija Grada i Županije, koja promovira vrijednosti Gospića i Like i koju su prepoznali mnogi štovatelji naše tradicijske kulture. Zbog toga je Gospić u ovo doba godine postao nezaobilazno odredište za sve one koji vole Liku, koji prepoznaju njenu ljepotu i bogatstvo ali i za one koji je žele malo bolje upoznati.“

Osim svojim izlagačima, „Jesen u Lici“ je otvorila svoja vrata izlagačima i iz drugih krajeva Hrvatske pa i šire, zbog čega je dobila čak i međunarodni karakter. Već se sa prvom izložbom pokazalo, da je to ne samo bila dobra odluka, nego da to treba postati tradicija. Nažalost i ove godine nas je ograničila i djelomično usporila neviđena pošast zvana corona, ali vjerujem da nas neće zaustaviti. Ovdje ne možemo zaobići Vladu RH na čelu sa g. A. Plenkovićem kojemu izražavamo veliku zahvalnost na potpori poduzetnicima a posebno poljoprivrednicima u teškom corona – vremenu.

Osim što nam je ova manifestacija pomogla da bolje osvijestimo vlastitu baštinu, ona je uspjela ostvariti i svoj drugi isto tako bitan cilj, a to je potaknuti i ohrabriti mlade ljude – izlagače, da se počnu baviti poljoprivredom i pokazati da se od vlastitog rada može pristojno i dostojanstveno i u Lici živjeti.

Ovo naglašavam samo iz razloga zato, jer znamo da poljoprivreda za većinu danas registriranih OPG-a još uvijek predstavlja dopunski ali ne i glavni izvor prihoda, ali to pokušavamo stubokom i to vrlo uspješno mijenjati. Svima koji se odluče za takav korak Grad Gospić je otvorio vrata i zdušno im pomaže. No za to prije svega treba vratiti povjerenje u konkurentnost hrvatske poljoprivrede na tržištu kroz korijenite promjene u hrvatskoj poljoprivrednoj politici, pod kojom podrazumijevamo odnos države prema poljoprivredi kao i održivosti ruralnih prostora. Kontrola i upravljanje prostorom bi trebala nam biti preokupacija ali nažalost nije. Briga o strategiji države i strateškoj proizvodnji na rubnim prostorima RH bi se trebala drastično poboljšati.

Da bi se to ostvarilo, hitno i neodgodivo treba mijenjati neodrživi zakon o poljoprivrednom poticaju koji je kao takav neodrživ a u najmanju ruku je, nemoralan. Već duže vrijeme u razgovorima na široj platformi slušamo primjedbe i zahtjeve da se napiše novi „Zakon o poticaju“ koji će poticati proizvodnju u pravom smislu a ne deklarativno. Pitamo se koji je razlog da se ne uvede poticaj po jedinici mjere: komad, litra, kilogram, i to sad i odmah. Svake godine imamo sve više poticajnih sredstava a sve manje obrađenog zemljišta i sve manje proizvedene hrane. Nije li ovo trebalo biti već odavno zvono za uzbunu.

Poštovana gospodo, potičemo u milijunskoj vrijednosti  one koji ne uzgajaju, moram naglasiti, ništa, (i ove godine potičemo nekoga u Lici sa ca.1,5 milijardi kuna – koliko bi to moglo biti tvornica što profiteri trpaju u privatne džepove) a ovakve marljive i vrijedne ljude kao naše izlagače stavili smo na marginu jer oni navodno po nekim kriterijima ne ispunjavaju uvjete. Ovakvi zakoni su gospodo neodrživi, vode nas u ponor i kao rezultat takvih zakona je masovno iseljavanje i demografsko – gospodarski slom države.

Ovaj poticajni zakon uz neusklađeno školstvo je jedan od uzroka demografske pustoši u državi a o tome se izbjegava govoriti. Lika je tu nažalost u samome vrhu.

Napose, svi ovi vrijedni ljudi – izlagači koji su danas ovdje sa nama, najbolji su primjer da se može, i da Gospić i Lika trebaju puno više doprinijeti, kako kvaliteti hrvatske poljoprivrede, proizvodnji hrane ali isto tako i kvaliteti hrvatskog turizma i razvoja gospodarstva uopće. Život i rad na selu može ponuditi perspektivu i sigurnost, ali samo ako krenemo prema tim ljudima poticajno a ne represivno. Zbog toga,  još jednom želim zahvaliti svim našim vrijednim Ličkim izlagačima koji su nositelji ove manifestacije, a posebno  zahvaljujem našim gostima  – izlagačima što su i u ovim teškim vremenima danas sa nama u Gospiću.

Drago mi je što je službeni Zagreb prepoznao ovu vrijednu manifestaciju i uveličao je svojom nazočnošću te se duboko nadam da će se odnos prema Lici ali i drugim rubnim područjima RH ubuduće stubokom promijeniti. Ako se nastavi, ne daj Bog nebriga za Liku i Ličke prostore,  pitanje je što će od nje ostati – da li lovište ili možda jedina ZELENA PUSTINJA U EUROPI.  Ostavljam vama dragi sugrađani na promišljanje.

Sada bih naravno zahvalio i svima onima koji su, kako danas, tako i svih ovih godina pružili svoj doprinos kako bi  ova manifestacija  „Jesen u Lici“ i dalje bila ponos naše Županije i Grada.

Svim posjetiteljima zaželio bih da se tijekom ova tri dana osjećaju ugodno u našem gradu, uživaju u ličkim delicijama…. da ponesu jedinstven doživljaj Gospića i Like, i pozvao ih na ponovni susret za godinu dana.

Total
0
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts