Državni tajnik: Hrvatska bi već od Uskrsa mogla primati turiste

Ne treba posebno spominjati situaciju u kojoj se našao turizam za vrijeme pandemije, a unatoč boljem uspjehu turističke sezone 2020. u odnosu na prve prošlogodišnje prognoze, i dalje se ne može reći da možemo biti u potpunosti zadovoljni brojkama.

O tome se raspravljalo i na sjednici Turističkog poslovnog vijeća (TPV) Hrvatske gospodarske komore, a glavna tema razgovora glavna tema razgovora bio je program dodjele 1,5 milijardi kuna državnih potpora sektoru turizma i sporta. Od toga je milijarda namijenjena malim i srednjim poduzetnicima, a pola milijarde velikim, u skladu s provedenom analizom tržišta.

Predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK i član Izvršnog odbora ECTAA-e* Boris Žgomba pritom je naglasio kako je posebno bitno što ta sredstva dolaze uz jamstvo HBOR-a i HAMAG BICRO-a te da je to korak u pravom smjeru. Optimistično predviđa kako će sezona nakon lipnja biti normalna i da će rezultati biti znatno veći nego prošle godine, odnosno 60% od prihoda 2019. godine.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić složio se s tom procjenom i nadodao: “Najvažnije je graditi imidž Hrvatske kao epidemiološki sigurne destinacije, a u tome će nam pomoći što veća procijepljenost stanovništva i što veći broj punktova za testiranje u destinacijama. Bitna je i uspostava jedinstvenih kriterija i protokola za putovanje unutar EU”. Nastavno na to na sjednici su predstavljene i brojne aktivnosti HTZ poput promotivnih kampanja Croatia Full of New BeginningsSafe Stay In Croatia i Croatia, Your New Office namijenjene digitalnim nomadima.

Kako prenosi index.hr, Državni tajnik Tonči Glavina vjeruje kako bi Hrvatska mogla već od Uskrsa početi primati turiste, pri čemu bi među prvima mogli biti starije dobi, a također vjeruje da nas pojačan promet čeka u ljetnim mjesecima. Glavina ističe kako bi više informacija trebalo biti dostupno nakon 17. ožujka, kad je planirano predstavljanje protokole koji se dogovaraju u EK vezano uz tzv. zelene propusnice ili covid-putovnice.

Foto: HGK

Total
1
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts