DIP: Kazne za kršenje izborne šutnje od tri tisuće kuna do pola milijuna kuna

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike nedjeljnih lokalnih izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju koja počinje u petak u ponoć, a završava u nedjelju u 19 sati, zatvaranjem biračkih mjesta.

Za kršenje izborne šutnje predviđene su velike kazne, pri čemu su pod najvećim rizikom stranke koje mogu dobiti i do pola milijuna kazne, dok fizičke osobe riskiraju tri tisuće kuna.

Što sve spada pod kršenje izborne šutnje? Prema DIP-u to su: javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

DIP poziva izborne sudionike da se suzdrže od postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, videa, slika ili komentara na društvenim mrežama, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža, a za bilo koje kršenje šutnje sami kandidati mogu dobiti kazne od 10.000-30.000 kuna.

Izvor: Index.hr

Total
3
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts