Depopulacija – Lički trend, moramo bolje?

AUTOR: I.O.

Depopulacija kao lički trend. Termin kojim bi se opisalo prirodno kretanje stanovništva u Ličko senjskoj županiji. Naime, u Akrapovu članku „Depopulacija Ličko-senjske županije tijekom 20. stoljeća s posebnim osvrtom na ekonomsko socijalnu strukturu 1971.-2001.“  iznimno je pojašnjena situacija s kojom se Ličko senjska županija bori godinama. Pojašnjeni su fenomeni demografskog starenja stanovništva, opisani su razlozi gospodarske nerazvijenosti uz istodobni izostanak državne intervencije u prostorni razvoj tijekom 20. stoljeća glavno je izvorište demografskih i gospodarskih problema Ličko-senjske županije (Akrap, Gelo, 2009: 18). Kakogod, dala bi se povući paralela s današnjicom u Ličko senjskoj županiji. U popisima stanovništva iz 1971., 1981. i 1991. pa i onim novijima odnosno 2001. i 2011. godine zamijećeno je iseljavanje stanovništva. Možda i najrelevantnija karakteristika je da egzaktna demografsko-statistička istraživanja pokazuju da se privremena emigracija pretvorila  u trajno iseljenje (Akrap, 1999. u Akrap, 2009: 20). 

Postavlja se pitanje zašto je trend iseljavanja stanovništva nastavljen i nakon 2000.-te godine, i što možemo očekivati ukoliko se izaberu oni koji su doveli, ako ne i nastavili politiku depopulacije. Gradu Gospiću je potrebna osoba koja će ulagati u povratak mladih, jer danas pitanje prirodnog kretanja i starenja stanovništva nedvojbeno veže uz sebe i pitanje sigurnosti. Nacionalna sigurnost se posljednjih godina sve više okreće tzv. koncepciji sigurnosti usmjerenoj na čovjeka. Ako se svake godine značajno smanjuje broj stanovnika na površini Ličko senjske županije, postavlja se pitanje kako i tko će štititi naš životni prostor. Svjedoci smo danas brojnim ugrozama i prijetnjama sigurnosti krenuvši od novih sredstava ratovanja poput asimetričnog ratovanja, cyber sigurnosti, migracija koje se sve više stavljaju u fokus rasprava oko sigurnosti pošto povećan prirast ilegalnih migranata vuče sa sobom i rast djelovanja transnacionalnog kriminala, transporta i šverca ljudi te ostale kriminalne aktivnosti, a koje su povezane uz povećan priljev migranata.

Gospodarska nerazvijenost i s time povezani nedostatni društveni, obrazovni i zdravstveni kapaciteti poticali su iseljavanje i odlazak najvitalnijeg radnog i biološko-obnoviteljskog stanovništva (Akrap, Gelo, 2009: 23). Svjedoci smo egzodusa iz Ličko-senjske županije u veće gradove poput Zagreba i Rijeke, ili u inozemstvo. Najveći problem upravo je taj što odlazi mlado i vitalno stanovništvo u reproduktivnoj dobi, a koji se u malom broju slučajeva vrate u svoje mjesto porijekla. Postavlja se pitanje zašto  vladajuća garnitura HDZ-a i Darka Milinovića ništa nije napravila po pitanju povratka tih mladih ljudi? Iz kojeg razloga nisu subvencionirane politike, a koje bi poticale na razvoj poljoprivredne politike, proizvodnju hrane, proizvodnju oružja, pa i proizvodnju u globalu.

Na internetskim izvorima navodi se kako je Darko Milinović svoju političku karijeru započeo 1989. godine kao član HDZ-a. Nakon toga obnašao je funkcije člana Poglavarstva Grada Gospića te Predsjedništva HDZ-a. Dok je od 2000. pa nadalje obnašao brojne vladajuće te političke funkcije, a koje su itekako mogle promijeniti demografski trend u Lici (wikipedia.org, 2019). Postavši županom i dalje ništa nije napravljeno po pitanju razvitka i implementacije odgovarajućih javnih politika, a koje bi pridonijele pozitivnijoj demografskoj slici Ličko senjske županije. Ovdje bi se dalo postaviti pitanje i o samoj relevantnosti internetskih izvora. Pošto je o Milinoviću govorio i Ernest Petry prilikom gostovanja u emisiji Studio 4. Petry upozorava na medijske spinove Darka Milinovića od 2018. godine te naglašava njegovo manipuliranje hrvatskom javnošću. O Darku elaborira kako je svoju političku karijeru započeo kao pripadnik Titove omladine te je bio aktivan kao posljednji predsjednik omladine Grada Gospića. Dakle, aktivan u Komunističkoj Partiji da bi se potom „prešaltao“ u HDZ, nakon HDZ-a u nezavisne, i na koncu u stranku Lipo. I sada se pojavljuje kao „novi“ čovjek na izborima!? 

Smatra da Milinović bez zaleđa nema šanse ostvariti značajan rezultat, a kamoli pobijediti u Ličko-senjskoj županiji. Naglašava kako je protivnik politike i vladanja Darka Milinovića na prostoru Ličko-senjske županije te tvrdi da je Milinovićeva politika „u pojedinim trenutcima, bila diktatura“ (Petry, 2021: Indirektno).

Lika se danas suočava s mnogo problema. Ukupna depopulacija, neravnoteža u dobno-spolnom sastavu stanovništva, emigracija radne snage neki su od njih. Grad Gospić treba u pogledu društvene, obrazovne i gospodarske strukture postati, u pravom smislu, županijsko središte (Akrap, 2009: 35). Jedan od rijetkih političkih aktera na prostoru Ličko senjske županije, a koji je neminovno i nesebično obratio pozornost na mjere kojima bi zaustavio iseljavanje, na mjere kojima bi poticao fertilitet te utjecao na povratak iseljenih (najviše mladih) je Karlo Starčević. 

Starčević je pokazao svoje umijeće vladanja pretvorivši grad Gospić u slobodnu zonu, zonu bez politike, zonu bez podijeljenosti i zonu bez strahova ukoliko se iskaže osobno mišljenje. Starčević se za razliku od svojih prethodnika, nije služio podmićivanjem, strahovladom te ostalim nelegalnim i nelegitimnim „metodama“, a koje su na štetu svih, dovele do situacije u kojoj se danas nalazimo. Naprotiv, Starčević je nadmoćnom pobjedom na lokalnim izborima 2017. godine, a potom i tijekom svojeg mandata ostao gradonačelnikom koji se zalaže za rad, za znanje, za proizvodnju, i za opću dobrobit stanovništva u cijelosti. Gradonačelnik Starčević jedan je od rijetkih gradonačelnika koji volontira na svojoj dužnosti, koji stipendira mlade ljude od svoje plaće gradonačelnika, koji ulaže u učenike i studente te gaji nadu u njihov povratak u grad Gospić. Osim toga, o njegovom vladanju govore dovoljno pozitivne eksternalije, u smislu otvaranja pogona koji su bili desetljećima zapušteni, a koji će donijeti nova radna mjesta. Potom, poticanje proizvodnje, ulaganje u zaštitu okoliša, briga o zaštiti životinja, ulaganje u prosperitet Grada Gospića i prostora Ličko senjske županije, a naposljetku i poticanje mjera, a kojima bi se zaustavio odljev preostalog ličkog stanovništva. 

Za gradonačelnika Starčevića vrijedi stara latinska izreka Acta, non verba u prijevodu Djela, a ne riječi. Nakon dugo godina, s Karlom, Lika je doživjela svoje političko proljeće. Rad, marljivost, ustrajnost i disciplina neke su od vrlina koje možemo povezati sa sadašnjim, a nadajmo se i budućim gradonačelnikom, jer naposljetku jedini izlaz iz dosadašnje negativne predodžbe o Lici jest da Karlo Starčević nastavi svoju izrazito produktivnu politiku na prostoru Ličko-senjske županije i grada Gospića te da kolektivno pridonesemo istom izlaskom na izbore, što je naša građanska dužnost, a potom i odabirom Karla Starčevića. Summa summarum, sve ono što je Starčević i njegova administracija napravila dokazuje nam koliku razvojnu perspektivu Grad Gospić i Ličko senjska županija ima te koliko je znanje neprocjenjiv kapital (Turk,2009: 83). 

I.O.

Izvori: 

Akrap, Anđelko; Gelo, Jakov Depopulacija Ličko-senjske županije tijekom 20. stoljeća s posebnim osvrtom na ekonomsko-socijalnu strukturu 1971.-2001 // Identitet Like: Korijeni i razvitak, Knjiga II. / Željko Holjevac (ur.).
Zagreb-Gospić: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni centar Gospić, 2009. str. 13-41 (plenarno, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni).

Turk, Ivo Suvremene demografske promjene na kontaktnom prostoru Karlovačke i Ličko-senjske županije: analiza slučaja // Identitet Like: Korijeni i razvitak, Knjiga II. / Holjevac, Željko (ur.).
Zagreb – Gospić: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni centar Gospić, 2009. str. 67-87 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)

(Petry Ernest, Indirektno: 2021.) Gostovanje kandidata HDZ-a za župana Ličko-senjske županije Ernesta Petryja u emisiji Studio 4https://www.youtube.com/watch?v=TXTRZPc05q8 (pristupljeno: 05. ožujka 2021.)

Total
0
Shares
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Related Posts